
Innovationslust och komplicerade frågeställningar
Med hjälp av sin tidigare arbetslivserfarenhet från “beställarsidan” har Emelie en god förståelse för de mer praktiska utmaningar som många av DHIs kunder står inför. Och det är dialogen med DHIs kunder och möjligheten att matcha kundens behov med rätt lösning, som hon själv tycker är mest spännande med hennes arbete.
Efter studierna på Väg- och vattenbyggnad, numera Samhällsbyggnadsprogrammet, på Chalmers, fick Emelie Alenius en tjänst på en kommun i Norge och därefter på förvaltningen Kretslopp- och vatten inom Göteborg Stad. Arbetslivserfarenhet som idag är värdefull för henne, men även DHIs kunder, då hon har god förståelse för de utmaningar som deras kunder står inför.
Att arbeta med just vatten- och avlopp var inte självklart för Emelie.
Hon hade siktet inställt på att “hon skulle bygga hus”. Men under studiernas gång fick hon upp ögonen för vatten. ”Det är lite av en dold bransch”, säger Emelie. “Jag kände inte till att man kunde arbeta med avlopp.”
Det som lockade med vatten var bland annat att man behöver ta hänsyn till många parametrar. Inom VA får vi ofta göra bedömningar och antaganden, där resultatet ska ligga inom ett rimligt spann. ”På så sätt läggs det ett större ansvar på ingenjören”, säger Emelie, ingenjörens kunskap och erfarenhet.
Det finns alltid ett bollplank hos DHI
Just möjligheten att få arbeta med komplexa problemställningar och innovationslusten som finns på DHI var det som lockade Emilie till att söka sig till DHI. “På DHI finns en vilja att ta det steget längre och utveckla nya lösningar”, säger Emelie. ”Att arbeta på en mellanstort bolag innebär också att avstånden är korta. Det finns alltid ett bollplank.”
